Dodatki spożywcze – jaką funkcję pełnią w przemyśle?

Przechadzając się po sklepie, trudno znaleźć żywność wolną od dodatków. Jednak pasjonaci zdrowego odżywiania wciąż twierdzą, że należy wybierać wyłącznie produkty całkowicie naturalne. Oczywiście to prawda, że chemiczne środki nie wpływają pozytywnie na organizm. Mimo to nie wszystkie dodatki spożywcze są złe. Okazuje się, że zawdzięczamy im chociażby walory smakowe, aromat czy dłuższą przydatność do spożycia ulubionych produktów. Poznajmy więc je bliżej!

Dodatki spożywcze – co warto wiedzieć o konserwantach?

Na etykietach produktów znajdziemy wiele tajemniczo brzmiących nazw. Nie da się ukryć, że przeciętny konsument nie zna połowy z nich. Jednak o konserwantach słyszał chyba każdy. To właśnie im zawdzięczamy trwałość artykułów spożywczych. Konserwanty hamują rozwój mikroorganizmów, dzięki czemu wydłużają przydatność do spożycia produktów. Wyróżniamy różne grupy – od konserwantów naturalnych, aż po te uzyskane w warunkach laboratoryjnych lub w sposób chemiczny. Jak można się domyślić, konserwanty pochodzenia naturalnego są całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu. Te uzyskane w sposób chemiczny niestety mogą wchodzić w reakcje z innymi związkami i tworzyć substancje rakotwórcze. Na przykład benzoesan połączony z witaminą C może wytworzyć rakotwórczy benzen. Benzoesan sodu i kwas benzoesowy stosowane są podczas produkcji napojów typu cola, piwa czy galaretek. Na szczęście konsumenci wiedzą, że artykuły zawierające dużo chemicznych dodatków spożywczych nie są zdrowe, dlatego też starają się ich unikać. Mimo to warto podejść do tego z rozsądkiem, pamiętając, że nie wszystkie konserwanty są złe.

Dodatki spożywcze – białko wieprzowe i jego rola w produkcji żywności

Kolejnym z dodatków spożywczych często wykorzystywanych przy produkcji żywności jest białko wieprzowe. To surowiec bogaty w proteiny i źródło kolagenu. Białko wieprzowe jest pozyskiwane ze skór wieprzowych. Najchętniej stosuje się je w branży mięsnej. Dlaczego? Ponieważ jest w stanie poprawić gryzalność wędlin, jak również ograniczyć ilość odpadów w czasie plastrowania. Dodanie go do produktu redukuje ilość niemięsnych dodatków. Tym samym poprawia jakość i parametry żywności.

Dodatki spożywcze – zastosowanie barwników

Jeśli chodzi o dodatki spożywcze, na uwagę zasługują też barwniki. To właśnie one nadają produktom określony kolor. Dzięki temu żywność jest bardziej atrakcyjna dla oka, a co za tym idzie – przyciąga wzrok konsumentów. Niestety nie każdy barwnik jest dobry dla zdrowia. Podobnie jak w przypadku konserwantów, tutaj także trzeba zachować rozsądek. Jednak w użyciu są także barwniki pochodzenia naturalnego oraz identyczne, jak te naturalne. Dysponują nimi dystrybutorzy, tacy jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Producenci żywności korzystają z ich usług, by zyskać wysokiej jakości dodatki spożywcze, które później dodadzą do swoich wyrobów. Dotyczy to zarówno barwników, konserwantów, białka wieprzowego, fosforanu spożywczego, jak i innych surowców wykorzystywanych w tej branży.

About the Author: admin

You might like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *